Wanneer een persoon een schokkende ervaring heeft meegemaakt, dan kan het zijn dat hij of zij daarna lang last van blijft houden. Een schokkende gebeurtenis is natuurlijk voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat je het overlijden van een dierbare niet kunt verwerken of dat je bij een geweldsdelict aanwezig was.

Wanneer je het niet kunt verwerken, dan kunnen er lichamelijke en geestelijk klachten ontstaan. Het kan zijn dat je bijna niet meer kunt slapen of zelfs door de negatieve gedachten je werk niet kunt doen. Wanneer je dat hebt, dan heb je hulp nodig. Die hulp kun je krijgen door een EMDR-therapeut.

EMDR-therapie is een effectieve methode die erop is gericht om de herinneringen aan de nare gebeurtenissen, die tot een psychische klacht of aandoening leiden, te verzwakken. De behandelingsmethoden die een EMDR-therapeut gebruikt kosten geheugencapaciteit. De hersenen zullen steeds minder ruimte vrij hebben voor de nare gedachten die de oorzaak zijn van de traumatische ervaringen. Nare gedachten krijgen een andere betekenis. Na meerdere sessies bij de EMDR-therapeut worden de nare herinneringen draaglijker en minder beladen.

Hoe lang zul je een EMDR-therapie moeten volgen?

Afhankelijk van de schokkende gebeurtenis moet je vaker naar de sessies van een EMDR-therapeut gaan wanneer het ernstig is en jezelf het helemaal niet kunt verwerken. Wanneer iemand jarenlang misbruikt is, zal dat diep in de hersenen gegrift zitten. Daar moet dus heel wat aan gedaan worden, omdat uit de gedachtewereld van de hersenen te verwijderen. Ook kun je niet zomaar vaststellen hoeveel behandelingen er moeten volgen. Het is niet alleen afhankelijk van de zwaarte van de gebeurtenis, ook per persoon is het verschillend. Er zijn personen die snel op een sessie reageren en de ander doet daar wat langer over. Gemiddeld duren de behandelingen tussen de 2 en 7 sessies. Wanneer een behandeling snel aanslaat, dan zal de stimuli ook snel geheugencapaciteit innemen. De hersenen hebben bij zo’n persoon al snel minder ruimte voor de nare gedachten en de traumatische ervaringen. Hierbij worden de herinneringen draaglijker.

Is EMDR voor iedereen toegankelijk en is het gevaarlijk?

Het komt in sommige gevallen voor dat een EMDR-therapie niet aanslaat. Het is natuurlijk teleurstellend als je met een goed gevoel de therapie volgt, omdat je graag weer een normaal leven wilt leiden. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar het is en blijft teleurstellend als het niet aanslaat

EMDR is niet gevaarlijk wanneer de sessies worden uitgevoerd door een ervaren EMDR-therapeut. Wanneer een onervaren persoon het protocol niet goed opvolgt, kan het gevaarlijk zijn. Er kunnen in zo’n geval nieuwe, niet verwerkte trauma’s, bij je naar boven komen. Daar krijg je vervolgens niet de juiste nazorg voor en dat is niet goed.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.