Depressie komt in de samenleving meer voor dan je zou denken Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven te maken met depressie. Depressie komt veel voor en kan iedereen treffen. Iedereen heeft stemmingen die op en neer gaan – het hoort bij het leven en bij het mens zijn. Soms kun je je somber voelen door een sombere gebeurtenis, verdriet of verlies. Maar die gevoelens trekken over het algemeen na verloop van tijd weer weg en je begint je weer jezelf te voelen.

Als een sombere bui of verdriet je vermogen aantast om dagelijkse activiteiten uit te voeren en van het leven te genieten zoals je normaal zou doen, dan is het waarschijnlijk dat je depressief bent.

Depressie treedt op wanneer gevoelens van extreme droefheid, hopeloosheid en/of wanhoop een tijdlang aanhouden en het dagelijks leven en de dagelijkse activiteiten belemmeren. Depressieve personen voelen zich soms hulpeloos en hopeloos en verwijten zichzelf dat ze deze lage gevoelens hebben. Sommige mensen met depressie voelen zich ongemotiveerd en onenthousiast over de toekomst. Sommigen kunnen gedachten hebben aan dood, sterven of zelfmoord.

Wat veroorzaakt depressie?

De oorzaken van depressie kunnen van individu tot individu verschillen. Veel voorkomende oorzaken kunnen een lichamelijke ziekte zijn, historische problemen die teruggaan tot de kindertijd, actuele levensgebeurtenissen en -situaties, hormonale onevenwichtigheden, slechte voeding en levensstijl, misbruik van alcohol en/of drugs, gezinsproblemen en relatieproblemen. Een levensgebeurtenis of overgang die moeilijk te verwerken is kan een depressie uitlokken, net als een ervaring van belangrijk verlies – of je nu iemand in je naaste omgeving, je werk of je huis verloren hebt. Negatief denken vergemakkelijkt lage stemmingen, wat resulteert in een cyclus van lage stemming veroorzaakt door negatieve gedachten.

Symptomen van depressie kunnen variëren en mensen op verschillende manieren beïnvloeden. Mensen kunnen een ernstig gebrek aan motivatie voelen dat een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren en op het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en van het leven te genieten.

Er kan een afwezigheid van zin in het leven zijn of een onvermogen om op enig niveau met anderen om te gaan. Sommige symptomen van depressie kunnen een gevoel van langdurige droefheid en hopeloosheid zijn, dat zich kan uiten in lichamelijke symptomen zoals niet goed slapen of eten of niet goed voor jezelf zorgen. Zelfzorg is soms een uitdaging voor mensen die met depressie worstelen.

Je kunt je minder zelfverzekerd voelen, een laag zelfbeeld hebben of je angstig voelen. Je kunt je overweldigd voelen, uitgeput of prikkelbaar, of je isoleren en je terugtrekken, vrienden en familie vermijdend. Sommige mensen met depressie beschrijven een gevoel van mislukking, zelfverwijt en opgesloten zitten in negatieve gedachten.

Counseling bij depressie is een manier om je gevoel te verlichten

Counselling bij depressie biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin je je gedachten en problemen kunt delen met een opgeleide, professionele psychotherapeut. Een therapeut helpt je na te denken over wat mogelijk bijdraagt aan negatieve en verwrongen gedachten en gevoelens en stelt je in staat na te denken over methoden om je depressie te verlichten en te beheersen.

Er zijn een aantal effectieve gespreksbehandelingen die depressie met succes kunnen behandelen. Counseling kan je helpen om in contact te komen met de redenen achter je lage stemming en nieuwe manieren te vinden om naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. Angst en depressie zijn vaak met elkaar verbonden en psychotherapie is van cruciaal belang om uit te zoeken of een cliënt zowel angst als depressie ervaart en beide te behandelen als dat het geval is.

Therapeuten kunnen helpen bij een hele reeks problemen die lage stemmingen en depressie veroorzaken, zoals relatieproblemen, het verlies van een geliefde, of het wennen aan een levensverandering of nieuwe situatie. Psychotherapie kan helpen bij het verwerken van emoties en de impact van gebeurtenissen of onderliggende problemen die het vastzitten in lage stemmingen veroorzaken.

Het doorpraten van problemen en het onderzoeken van je gedachten en gevoelens kan je de kracht geven om problemen op te lossen en je emoties op een gezondere manier te uiten en te verwerken.

Wat doet therapie voor je

Therapie biedt je de gelegenheid te overleggen met een opgeleide professional die je extra steun kan geven, een perspectief van buitenaf en deskundige begeleiding om levensproblemen aan te wijzen die bijdragen tot je depressie en met je samen te werken om deze problemen beter te begrijpen, te verbeteren en op te lossen.

Therapie wordt door jou geleid, en door de therapie zul je enig begrip en bewustzijn krijgen van de invloed die depressie op je leven heeft. Je kunt veranderingen aanbrengen en keuzes maken om je leven te verbeteren en een positievere instelling te koesteren. Een psychotherapeut kan je helpen weer een gevoel van controle te krijgen, je eigen symptomen beter te beheersen en jezelf met beide benen op de grond te houden. Met de hulp van een therapeut kun je lage stemmingen die je leven kunnen beïnvloeden met succes aanpakken.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.