De meeste mensen maken op een bepaald moment moeilijke en uitdagende tijden door. Het leven is niet eenmaal altijd gemakkelijk of ongecompliceerd.

Therapie kan zeer effectief zijn bij het verwerken van moeilijke momenten in het leven

Sommige mensen hebben een trauma meegemaakt in hun leven en kunnen leven met negatieve en slopende gedachten en emoties. Sommige mensen voelen zich angstig of depressief, of hebben geen contact met vrienden, familie of carrière. Anderen beschrijven soms een gebrek aan doel in het leven en een gebrek aan plezier in het dagelijks leven. Sommige mensen die in therapie gaan, hebben verslavingsproblemen, woedeproblemen of hebben onlangs een verlies of een sterfgeval geleden. Er zijn vele redenen waarom mensen naar een therapeut komen en er is geen limiet aan wat er in therapie besproken kan worden.

Het zoeken van de hulp van een gekwalificeerde therapeut en counselor kan u helpen om gedachten en emoties te onderzoeken en te begrijpen waarom u op een bepaalde manier denkt en voelt.

Praten met een professionele hulpverlener

Heel vaak hebben we niet iemand met wie we onze diepste gedachten en emoties volledig kunnen delen. Praten met vrienden en familie kan tot op zekere hoogte helpen, maar de meesten van ons spreken niet open en eerlijk over onze diepste gevoelens met degenen die het dichtst bij ons staan. Soms kan praten met een vriend of familielid een barrière zijn om openlijk over problemen te praten. Deze barrière kan ervoor zorgen dat je je meer geïsoleerd voelt.

Het is van onschatbare waarde om iemand te hebben met wie je kunt praten en die je in vertrouwen neemt, die er speciaal is om te luisteren en jou te helpen je problemen te verwerken. Veel mensen voelen zich meer op hun gemak als ze kunnen praten met een getrainde professionele therapeut die niets met hun leven te maken heeft en daarom zonder oordeel of vooringenomenheid kan luisteren.

Een getrainde therapeut zal geen oordeel hebben over je of jouw levenservaringen, wat het delen van problemen en inzichten makkelijker en comfortabeler maakt. Tijd aan jezelf besteden om problemen aan te pakken die je leven beïnvloeden is heilzaam. Het geeft je de tijd en ruimte die je nodig hebt om dingen uit te werken.

Therapeuten zijn bedreven in het omgaan met en praten over moeilijke onderwerpen, dus praten met een professionele hulpverlener kan het minder ongemakkelijk maken om diepgewortelde gedachten en gevoelens te onthullen.

Het werken met een therapeut kan jou helpen om je gedachten en gevoelens te uiten en onder ogen te zien in plaats van ze op te kroppen. Dat kan leiden tot depressie, angst, stress en ziekte. Door te praten krijg je de kans om na te denken en jouw gevoelens en gedachten praktisch in je eigen tempo te verwerken. Of je nu woede, verdriet, wrok, schuld of een andere moeilijke emotie voelt.

Door dit proces met een therapeut te doorlopen, krijg je waardevolle inzichten in jouw gedachten en kan je ze begrijpen. Gedragingen kunnen worden geïdentificeerd. Je zult zelfbewustzijn en helderheid verwerven die jou op hun beurt een beter begrip geven van waarom je voelt, denkt en doet wat je doet. Je zult in staat zijn om irrationele overtuigingen te herkennen en te veranderen en jouw perspectief te veranderen.

Herken zelfbeschadigende en beperkende denk- en gedragspatronen

Erkenning van zelfbeschadigende en beperkende denk- en gedragspatronen kan jou helpen deze problemen onder controle te krijgen en het aanleren van nieuwe copingvaardigheden zal je in staat stellen stappen voorwaarts te zetten om een positieve verandering teweeg te brengen.

Counselling kan je ook helpen nieuwe vaardigheden aan te leren om effectieve, betere relaties op te bouwen en oplossingen te ontwikkelen voor problemen die je eerder hebben overweldigd of negatief hebben beïnvloed.

Counselling kan ook een groter gevoel van eigenwaarde en assertiviteit bevorderen, angst en depressie verminderen en je de mogelijkheid geven grenzen te stellen voor jezelf en anderen.

Professionele therapeuten kunnen je helpen zodat het makkelijker is om met problemen om te gaan. Ze kunnen jou copingstrategieën aanleren om om te gaan met emoties en crises die zich voordoen. Een goede therapeut stelt je in staat emotioneel evenwicht en welzijn te bereiken.

Belangrijkste voordelen van counseling:

  • Een goede therapeut kan je helpen vooruit te komen
  • Counselling geeft je tijd en ruimte om jouw problemen te verwerken
  • Therapie helpt je om een andere kijk op problemen en vraagstukken te krijgen
  • Therapie biedt een veilige, niet-oordelende en respectvolle omgeving
  • Counselling kan je helpen je welzijn en evenwicht in jouw leven te hervinden
  • Counselling laat cliënten vaak helderder denken en betere beslissingen nemen
  • Door therapie worden cliënten gemotiveerd, zelfverzekerd en assertief
  • Therapie kan helpen bij het verbeteren en onderhouden van relaties
  • Counselling helpt je ware potentieel vrij te maken
  • Je zult weten wanneer je counselling of psychotherapie heeft gevonden die bij je past

Je vindt door heel Nederland geschikte counseling en therapie. Maat let er dat de therapeut is aangesloten bij de VIT. Dat is de beroepsvereniging voor therapeuten in de geestelijke gezondheidszorg. Hun leden bieden een scala aan counseling diensten, waaronder angst counseling, depressie counseling en counseling voor verlies en rouw.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.